басна

fable, nursery tale, fiction, lie, falsehood, myth
* * *
fable, bestiary

Македонско-англиски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Сага — (норд. Saga) 1. мит. старонордиска божица на приказните и историјата, љубовница на Один 2. сага херојска приказна што раскажува за подвизите на боговите, за првите кралеви мит, приказна, сказна, басна …   Macedonian dictionary

  • парамитија — (грч. paramythia) забавна песна, поетска приказна, бајка, басна вид парабола со која некоја мисла се претставува како мит од животот на боговите …   Macedonian dictionary

  • фабула — (лат. fabula приказна) 1. басна, куса измислена приказна во која зборуваат животни и се однесуваат како луѓе 2. основа, предмет на некое книжевно дело 3. измислица, лага …   Macedonian dictionary

  • хик Родус, хик салта — (лат. hic Rhodus, hic salta) овде е Родос, овде скокни 1. така му рекле во една басна на Езоп на некого што се фалел дека на островот Родос скокнал многу далеку, за да го наведат на самото место да ја докаже вистинитоста на своето тврдење 2. така …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.